Carnaval het jaar van Prins Bernard du Jeunesse


Seizoen: 2006 - 2007 Thema: Carnaval gezien door de ogen van een kind!Prinsenbal


Afgelopen zaterdag was het weer een drukte van belang bij het Prinsenbal van Les Boutonniers. De 42e Stadsprins van Knopengein werd bekend gemaakt. Samen met Hofkapel De Knopentoeters begon het officiële gedeelte om circa 23.00 uur. Eerst werden er allemaal jeugdfoto's van de huidige leden getoond. Want zelfs in hun tienerjaren vierden zij al carnaval. Daarna kwamen er allemaal feestelijk aangeklede clowns binnen met grote trossen ballonnen. Die werden allemaal uitgedeeld aan de aanwezigen. Het leek wel of alle volwassenen weer even terug naar hun jeugd gingen. Achter een wand van ballonnen stond de nieuwe prins klaar. Door het kapot prikken van de ballonnen werd hij zichtbaar. De 42e stadsprins is Bart Geling. Zijn prinsennaam is Bernard du Jeunesse. Als thema dit jaar heeft hij gekozen : Carnaval gezien door de ogen van een kind! Het feest duurde nog tot in de late uurtjes en samen met Hofkapel De Knopentoeters werd het een gezellige avond. Les Boutonniers is weer klaar voor het grote carnaval wat dit jaar gehouden zal gaan worden van 16 februari t/m 20 februari.Raadsheren

van links naar rechts:

Berry de Wit
Prins Bernard du Jeunesse
Rick Verleun


Fotografie: Marcel Kraan.

 

 

Knoopschat

Dit jaar wordt het de 7e keer dat het bestuur van onze vereniging de knoopschat uitreikt. De knoopschat is een onderscheiding van C.V. Les Boutonniers die uitgereikt wordt aan een persoon of instelling die zich tot op heden op een bijzondere manier heeft ingezet voor het carnaval in Montfoort.

Zoals u waarschijnlijk zult weten is onze vereniging in 1965 opgericht. Voor de, toen al, benodigde vergunningen zocht men contact met de toenmalige burgemeester, de heer Monchen. De heer Monchen was een uitgesproken liefhebber van alles wat met Frankrijk te maken had en toen hij hoorde dat we als verenigingsnaam Les Boutonniers hadden gekozen was het vanzelfsprekend dat de benodigde vergunningen werden verstrekt. Het carnaval stelde in die tijd nog niet zoveel voor. Met 1 wagen in de optocht en een kinderactiviteit werden de carnavalsdagen gevuld.

Na enkele jaren groeide Les Boutonniers al snel uit tot een volwaardige carnavalsvereniging. Dit had natuurlijk ook consequenties m.b.t. de organisatie. Elk jaar opnieuw werd er gesproken over nieuwe activiteiten die een uitbreiding van het carnaval mogelijk maakte. En steeds weer werd er vanuit de gemeente het groene licht gegeven.

Door de afspraken, die wij met hen maakten, consequent uit te voeren bouwden wij een gezonde vertrouwensrelatie op met de betrokken ambtenaren. Ook zij zagen in dat het carnaval in Montfoort meer was dan een eigen feestje in Knopengein. Het feest kreeg in de loop der jaren een regionaal karakter. Knopengein zette Montfoort op de kaart.

Tegenwoordig is het carnaval niet meer weg te denken uit Montfoort en dat is ook bekend bij de gemeente. Dat neemt echter niet weg dat door de huidige regelgeving de gemeente steeds weer een weg dient te vinden waardoor zij volledig achter het grote volksfeest kan staan. Elk jaar opnieuw blijkt maar weer dat de gemeente dan ook zijn uiterste best doet om er voor te zorgen dat het carnaval, in de breedste zin van het woord, doorgang kan vinden. Door constructief mee te denken wordt het ons mogelijk gemaakt het carnaval te blijven organiseren.

Door hun jarenlange positieve medewerking kunnen vele tienduizenden carnavalsliefhebbers genieten van een feest dat zijn weerga niet kent.

Als dank en erkenning aan alle betrokken ambtenaren die het mede mogelijk hebben gemaakt om in het verleden, en in het heden maar ook in de toekomst Montfoort voor 5 dagen om te dopen in Knopengein, heeft het bestuur van Les Boutonniers besloten de Knoopschat 2007 toe te kennen aan de Gemeente Montfoort.

top