Carnaval het jaar van Prins Terus l'Exceptionnel


Seizoen: 2013 - 2014 Thema: Carnaval op z'n Hollands


Prinsenbal

De Commanderije van St. Jan was al goed volgestroomd met nieuwsgierige carnavalsvierders toen op zaterdag 9 november om 11 over 11 in de avond de ceremonie rondom de bekendmaking van de nieuwe Stadsprins begon.

Uiteraard moest er eerst nog afscheid genomen worden van de Stadsprins van vorig jaar. Prins Edwin le Trésorier moest zijn prinselijke versierselen bij de voorzitter van Les Boutonniers inleveren en werd gehuld in een leeuwenpak. Hij was weer terug als “gewone” leeuw in zijn dierenrijk, een mooi thema van het vorig carnavals seizoen.

Hierna kwam onder luid trompet geschal Nederlands bekendste zeeheld, Michiel de Ruyter, de zaal in en hij sprak over zijn successen voor het vaderland. Hij vertelde ook over de huidige zoektocht van de carnavals vereniging naar een nieuwe Stadsprins voor het mooiste en gezelligste stadje van Holland. Michiel wil daar graag zijn steentje aan bijdragen en roept zes “stoere” Hollandse jongens naar voren. Eén van hen zal zich de nieuwe Stadsprins mogen noemen.

Onder de bekende klanken van een van Nederlands bekendste DJ’s, Armin van Buuren, komen vijf in klederdracht gehulde boerinnen en één echte Hollandse boer de zaal binnen. Na aangekomen te zijn bij het podium gaat de muziek over in de welbekende klompendans en doen de zes boeren en boerinnen een spectaculaire dans met hun houten schoeisel. Helaas moeten er steeds twee afvallen tot er twee overblijven.

Hierna gaat Michiel de Ruyter tussen de twee overgebleven klompendansers instaan welke inmiddels hun boeren kostuum hebben uitgedaan en nu gehuld zijn in een Prinsenpak. Beide Prinsen verdwijnen achter grote Nederlandse vlaggen en het tromgeroffel zwelt aan. Michiel legt uit dat degene die straks de scepter in zijn bezit heeft de nieuwe Stadsprins zal zijn. Dan worden de vlaggen langzaam omhoog getrokken en er is nu inderdaad één van de Prinsen die de scepter in zijn handen heeft en zich dit jaar de Stadsprins van Knopengein mag noemen. Het is Terus Sluijs, die als Stadsprins Terus l’Exceptionnel de feestgangers dit seizoen voor zal gaan in het carnaval.

Terus l’Exceptionnel spreekt nu het publiek toe en verteld dat hij enorm blij is Stadsprins van Knopengein te mogen zijn en dat hij heel veel zin heeft in het carnaval. Samen met alle Knopengeiners wil hij een hoogtepunt maken van dit Oer Hollandse feest. Daarom ook zijn thema “Carnaval op z’n Hollands”.

Terus Sluijs zoals de nieuwe Prins in het dagelijks leven heet, is 47 jaar oud en getrouwd met Jeannette. Samen hebben ze 2 kinderen (Pascale en Paul). Terus is werkzaam als bedrijfsleider bij ITL in Oudewater. Terus is een geboren en getogen Montfoorter en 6 jaar lid van de vereniging. Terus maakt tevens deel uit van het bestuur van de vereniging. Hij staat binnen en buiten de vereniging altijd open voor nieuwe, creatieve en uitzonderlijke ideeën wat dan ook zijn Prinsennaam verklaard.

Na het bekendmaken van het thema werden de raadsheren Rick Verleun en Ruben Hesselink en de raad van 11 geïnstalleerd. Hierna was het uiteraard weer tijd voor de polonaise onder begeleiding van de feestelijke klanken van hofkapel ZWUP en ging het feest tot in de kleine uurtjes door.

Les Boutonniers denkt dat iedereen met het thema weer voldoende aanleiding heeft zich fantastisch mooi te verkleden en dat ook de wagens op zondag 2 maart tijdens de grote optocht er fantastisch uit kunnen gaan zien. Les Boutonniers heeft er nu alweer heel veel zin in.

 

Raadsheren

van links naar rechts:

Rick Verleun
Prins Terus l’Exceptionnel
Ruben Hesselink
Fotografie: Marcel Kraan.


Knoopschat

De knoopschat is een onderscheiding van C.V. Les Boutonniers die toegekend wordt aan een persoon of instelling die zich tot op heden op een bijzondere manier heeft ingezet voor het carnaval in Montfoort.

Dit jaar zal de Knoopschat voor de 14e keer worden uitgereikt. Uitgereikt aan een nestor van de vereniging. Een man die zich al jaren inzet voor onze vereniging. Eerst jaren lang als lid van de vereniging. Daarin is hij onder andere voorzitter geweest van Les Boutonniers. Nadat hij gestopt is met Les Boutonniers, bleef hij betrokken bij de wagenbouw en de organisatie van de optocht. Als deze persoon alle onderscheidingen die hij tot nu toe heeft gehad op zou hangen, zou je zijn kleding niet meer zien. Eén onderscheiding mist hij nog wat ons betreft.

Boutonniers, Knopengeiners, met trots kunnen we u melden dat de Knoopschat 2014 is toegekend aan een persoon, die zeer veel betekent heeft en nog steeds zeer veel betekent voor het carnaval in Knopengein en Les Boutonniers in het bijzonder, Gerard Broekman.

Bestuur C.V. Les Boutonniers

 

top

Nieuwsbrieven


Nieuwsbrief November 2013
Nieuwsbrief December 2013
Nieuwsbrief Januari 2014
Nieuwsbrief Februari 2014