Optocht categorieën

Hieronder een toelichting op de categorie indeling welke gehanteerd wordt voor de optochtdeelnemers.
 • Carnavalsverenigingen
  • Deelnemende carnavalsverenigingen
 • Junioren
  • Deelnemende wagens welke gebouwd zijn door jeugd jonger de 20 jaar
 • Individuele / loopgroepen
  • Deelnemers zonder wagen
 • Senioren
  • Deelnemende wagens welke (deels)gebouwd zijn door volwassenen boven de 20 jaar
 • Gerard Broekman Trofee (Montfoortprijs)
  • Montfoortse deelnemers
 

Reglement optocht 2019

Klik hier voor het reglement optocht 2019

Optocht geschiedenis


De optocht heeft in de loop der jaren meer en meer een regionaal karakter gekregen en de deelnemers komen uit de wijde omgeving van Montfoort, terwijl velen van de tienduizend(en) toeschouwers van heinde en verre komen om dit spektakel mee te maken. De deelnemende wagens en groepen worden door een onafhankelijke 5-koppige jury beoordeeld op originaliteit, carnavaleskheid en kwaliteit. Als organisatie rekenen we weer op een grote deelname van wagens en groepen uit Montfoort en omgeving.


Introductie - veiligheidscoördinator (2016)

In 2016 vereist de vergunning voor het eerst dat de deelnemers een veiligheidscoördinator aanstellen.De coördinator ziet erop toe dat de veiligheidsmaatregelen worden nagekomen en dient ook tijdens de optocht beschikbaar/aanspreekbaar te zijn. De gegevens van de veiligheidscoördinator (naam en mobiel nummer) moeten bij de optocht commissie bekend zijn.


Introductie - publieksprijs (2014)

Naast een beoordeling door onze vakjury zal er dit jaar ook een publieksprijs worden uitgereikt!
Het publiek bepaalt, er komt dus geen jury aan te pas. Uiteraard hoort bij deze publieksprijs ook een trofee!

Hoe werkt het dan? 
Er kan gestemd worden via SMS, deze stemmen worden geteld waarna de winnaar op deze website bekend gemaakt zal worden.

Stemmen doe je door GO[SPATIE]LB[SPATIE] gevolgd door het deelnamenummer te SMS-en naar 3010.
Voorbeeld: GO LB 99 brengt een stem uit voor deelnemer 99
Je kan onbeperkt stemmen uitbrengen.

Invoering inschrijfgeld (2010)

De alsmaar stijgende kosten voor het organiseren van onze optocht doen ons in 2010 besluiten om te gaan werken met inschrijfgeld.
Gelukkig beseffen ook onze deelnemers dat de kosten niet langer alleen door de Carnavalsverenging gedragen kunnen worden en verloopt de introductie van inschrijfgeld redelijk vlekkenloos.Introductie schooierwagen (2007)

De “schooierwagen” is al jarenlang een begrip in het zuiden van het land tijdens het carnaval.Doel van de schooierwagen is om op een ludieke manier geld in te zamelen om de steeds oplopende kosten van de organisatie van de knopengeinse carnavalsoptocht te kunnen betalen. Denkt u eens aan de schoonmaakkosten voor het opruimen van de route, de kosten van de sanitaire voorzieningen, het bekostigen van de nodige veiligheidsvoorzieningen, enz., Hiervoor is veel geld nodig. Wij willen u daarom vragen om een kleine bijdrage te doneren zodat wij samen met u en de deelnemers nog lang van onze optocht kunnen genieten.1e optocht (1967)

In 1967 werd de eerste "Knopengeinse" Carnavalsoptocht georganiseerd. Dit was toen nog een kinderoptocht met welgeteld 1 wagen, de Prinsenwagen van de Les Boutonniers. Deze wagen werd slechts bemand door Prins Hein de Eerste, zijn hofnar en zijn twee hofdames. De Raad van Elf was in verband met de erbarmelijke weersomstandigheden maar in de Prinselijke Leutbunker gebleven. Vanaf de eerste optocht hebben de Rowans van de Scouting Montfoort er mede voor gezorgd dat deze zonder problemen kon verlopen.