Les Boutonniers

Onze geschiedenis

- Sinds 1965 -

Op 5 januari 1965 waren er 7 “jongelingen” die, gezeten aan de bar in het Café van “De Gouden Leeuw”, besloten om een Carnavalsvereniging te gaan vormen in Montfoort. Het waren Tom Bierlaagh, Jan (Pit) Oostrom, Gerard van Wijngaarden, Fons Pauw, Kees van Rooijen, Piet Kurver en Paul Ekelschot die de basis hebben gelegd voor het huidige Montfoortse Carnaval. Ik het eerste volle jaar had de vereniging nog niet de moed om een eigen Montfoortse Prins te benoemen en daarom werd een “vreemdeling” gevraagd om tegen betaling als eerste Prins Carnaval te fungeren. Het was Jan van Vliet uit Bodegraven die als Prins Jan de Eerste de primeur had de scepter te dragen in ons mooie stadje.

Zonder de rest van de “jongelingen” te kort te doen waren het met name Tom Bierlaagh en Jan (Pit) Oostrom die in de beginjaren de grote inspiratoren waren achter het Montfoortse Carnaval. Beide zeer creatieve heren hadden een grote inbreng in hoe de vereniging in de eerste jaren vorm kreeg en in hoe de Carnavalsvereniging zich een plekje in het Montfoortse wist te veroveren. Jan hanteerde de eerst 12,5 jaar zeer gedreven de voorzittershamer van de Carnavalsvereniging, waarna deze werd overgenomen door zijn kompaan Tom Bierlaagh.

Foto:  Raad van 11 uit 1973

Nadat de vereniging was opgericht werd er een eerste feestavond georganiseerd. Men had hiervoor een band ingehuurd die voor de muziek zou zorgen. De Montfoortse bevolking liep dat eerste jaar echter nog niet erg warm voor een dergelijk feest want naast het bestuur kwam er slechts een handjevol bezoekers op het feest af. De jaren daarop werden de feestavonden steeds beter bezocht en was het muziekgroep De Bietenbouwers die de muziek verzorgde. Weer later werd de muzikale ondersteuning overgenomen door De Rackets en ook door een heuse eigen blaaskapel, De Knopentoeters. Inmiddels is de vaste blaaskapel van de Carnavalsvereniging de kapel van muziekvereniging “Ons Genoegen”, de kapel heet ZWUP (Zuid West Utrechtse Pretkapel). De muziek op de feestavonden wordt momenteel vaak verzorgd door een vaste groep DJ’s en daarnaast probeert de Carnavalsvereniging vaak een leuke artiest neer te zetten.

Dan was er nog de naam van de vereniging. In de jaren 60 tijdens de oprichting van de vereniging had Montfoort een Burgemeester genaamd Monchen (Burgemeester van 1946 tot 1966). Deze Burgemeester was erg gecharmeerd van alles wat met Frankrijk te maken had. Om de sluitingstijd van de feesten wat te verlengen werd bedacht de Burgemeester, die hiervoor toestemming moest verlenen, te paaien met een Franse naam voor de Carnavalsvereniging. Gezien in de historie Montfoort bekend staat als stad waar van dierenbotten knopen werden gemaakt was de naam Les Boutonniers (Frans voor de Knopendraaiers) geboren. De list werkte, de feesten mochten langer doorgaan.

Foto:  1e jubileum (11 jarig bestaan) in 1976

Daarnaast moest Montfoort natuurlijk, net als in de zuidelijke regionen van Nederland gebeurt, en eigen Carnavalsnaam krijgen. Weer kwam het verleden als stad van de knopen om de hoek kijken en werd de naam Knopengein bedacht.

Werd de viering van het Carnaval in de beginjaren beperkt tot 1 feestavond, momenteel is het Carnaval uitgegroeid tot een lang weekend (van donderdag tot en met dinsdag) vol feest met een overladen programma. Steeds werd weer een nieuw item aan het feest toegevoegd om het te maken tot wat het nu is, een feest voor een ieder die het Carnavalsbloed door de aderen heeft stromen, van jong tot oud.

Foto: Sleuteloverhandiging in 1981

Carnavalsvereniging Les Boutonniers heeft nog steeds zijn thuisbasis in “De Gouden Leeuw”, echter inmiddels omgedoopt tot “De Heeren van Montfoort”. Dit restaurant wordt jaarlijks omgebouwd tot de Leutbunker van de vereniging. De eigenaar van “De Heeren van Montfoort” is Geke Ekelschot, zoon van 1 van de “jongelingen” uit 1965. Daarnaast organiseert Les Boutonniers vaak ook grote feesten in verenigingsgebouw St. Joseph.

Ook werd er in de beginjaren voor het eerst een optocht gehouden. In 1967 was dat voor het eerst. In deze “optocht” reed dat jaar 1 wagen mee, de Prinsenwagen van de Carnavalsvereniging. Op de wagen stonden de toenmalige Prins (Prins Hein de Eerste), zijn 2 hofdames en de Hofnar (Geert Donker). De Raad van 11 zat in De Leutbunker “De Gouden Leeuw” aan de bar en zag dat het goed ging.

Foto: 1984 raad van 11 met Prins en de band The Rackets (traden in die tijd op zoals we nu een DJ hebben)

Als enige optocht in de regio werd de Knopengeinse optocht op zondag georganiseerd en niet op zaterdag. Dit omdat Montfoort vele middenstanders kende die op zaterdag “gewoon” aan het werk moesten. Dat is tot op de dag van vandaag een zeer goed besluit gebleken daar de Knopengeinse, zondagse optocht vele deelnemers van de optochten in de regio, die op zaterdag worden georganiseerd, trekt. Er is zelfs een tijd geweest dat er zoveel deelnemers aan de optocht mee wilden doen dat er een maximum aan deelnemers noodzakelijk was. In die jaren (rond 2010) was de inschrijving dan ook vaak binnen een paar dagen vol.

Foto: Man Links is Paul Ekelschot (1 van de oprichters van de vereniging) in het midden Geke Ekelschot (huidige eigenaar Heeren van Montfoort) en man rechts is Gé Looman (jarenlang vast personeelslid in De Gouden Leeuw. Paul en Gé leven niet meer.

De jaren gingen voorbij met elk jaar weer nieuwe Prinsen, nieuwe Carnavals thema’s, nieuwe leden van de Raad van 11, nieuwe ideeën, andere muziek, nieuwe bestuursleden en nieuwe voorzitters. Door de jaren heen is het Carnaval flink veranderd maar nog steeds probeert Carnavalsvereniging Les Boutonniers vast te houden aan de Carnavalstraditie. De vereniging probeert dat door het Carnaval middels scholenbezoeken en een grandioze Jeugd-Carnavalsmiddag er bij de jeugd al met de paplepel in te gieten. Maar ook de ouderen worden middels het Seniorencarnaval niet vergeten. Daarnaast worden de feesten nog altijd goed bezocht en is het Carnaval ook een vast agenda punt voor de Montfoortse horeca.

Om het Carnavalsfeest elk jaar weer te realiseren is naast de inzet van de leden ook de inbreng van vele vrijwilligers, donateurs, sponsoren, de Montfoortse Horeca en het Montfoortse gemeentelijke apparaat van groot belang. Daarnaast kan het mooiste feest van het jaar natuurlijk ook niet zonder de trouwe bezoekers aan alle feesten. Carnavalsvereniging Les Boutonniers hoopt het Carnaval nog tot in lengte van dagen te kunnen organiseren maar daar blijven we de hulp van bovengenoemde partijen absoluut voor nodig hebben.

Op naar weer een mooi Carnaval.

Alaaf, alaaf, alaaaaaffff….!!!

Foto: Prinsenwagen in 1991